Az évek során az eredeti Willys Jeepnek több különböző "alfaját" hozták létre, pl. Jeep Cherokee. Az eredeti formavilágot és hagyományos Jeep stílusjegyeket manapság a Wrangler viszi tovább, amelynek meghatározó elemei napjainkban is legfőképp a szögletes karosszéria a jellegzetes sárvédőelemekkel, illetve a 7 osztású hűtőrács, amely   a márka védjegyévé vált, és amitől a Jeep "arc" azonnal megkülönböztethető minden más terepjárótól.

A Compass hétköznapi használatra éppúgy jól használható autó, mint hosszabb utazásokhoz, vagy hétvégi kirándulásokhoz, ahol a terepviszonyok eltérnek a megszokott városi aszfaltozott utaktól. A modell kétféle felszereltségi szintben kapható, Sport illetve Limited változatban. 

A 2.2 CRD motor 2143 cm3-es, DOHC vezérlésű, 16 szelepes turbódízel, teljesítménye 120 kW/163 lóerő, 6 sebességes manuális váltóval rendelkezik, átlagos fogyasztása 6,6 liter 100 km-enként, összkerékhajtással nyomatéka 320 Nm.

A Freedom Drive I. aktív állandó összkerékmeghajtású rendszer elektromágneses vezérlésű tengelykapcsolóval (ECC) folyamatosan ellenőrzi a kerekek tapadását és csúszásukat elkerülendő arra a tengelyre helyezi át a hajtóerőt, amelyik a legnagyobb mértékben képes azt hasznosítani.

A biztonságos autózásról az ESC, a z elektronikus menetstabilizáló rendszer gondoskodik, amely magában foglalja a blokkolásgátló rendszert (ABS), a minden sebességtartományban aktív kipörgésgátlót és az elektronikus borulásgátló rendszert. Amennyiben szükséges, a rendszer automatikusan közbeavatkozik és segít abban, hogy a fékerő a megfelelő kerekekre irányuljon, illetve csökkenti a motor teljesítményét hirtelen kormánymozdulat vagy a kerekek talajtól való elemelkedésének veszélye esetén.

Az extrák között rendelhető UConnectTM kommunikációs rendszer szórakoztató és kommunikációs szolgáltatások változatos formáit kínálja, amelyeket az érintőképernyőn keresztül kezelheti használója. Az egységet alapfelszereltség részeként 6 hangszóró képviseli, de pl. az extra biztonsági és audió csomag 9 hangszórót tartalmaz.