A dinamikus stílust a Mondeo kecses vonalai még kifinomultabbá teszik. Az Individual Külső Stíluscsomag segítségével pedig sokkal vonzóbbá varázsolhatja Mondeóját. Az alapos átalakításnak köszönhetően az új Mondeo profilja dinamikusabb és sportosabb, mint valaha. Az új elülső lökhárítótól a LED-es nappali világításon keresztül a krómozott díszítésekig a dizájn az autó minden részletében a kifinomultság érzetét kelti.

Az aprólékosan átalakított belső egy elegánsan lekerekített középkonzolt és csúcsminőségű anyagokat tartalmaz, ideértve a gondosan kiválasztott új szöveteket és kárpitokat. A nagyszerűen integrált díszítőelemek harmóniát és a dizájn kohézióját tükrözik, miközben az opcionálisan választható LED belső világítás modern légkört teremt az autóban.

Az új Mondeo egy forradalmian új vezérlőközpontot HMI (H)uman (M)achine (I)nterface kapott. A műszerfal közepén található berendezés folyamatos, egyszerű információkat ad a vezetőnek, segítve a navigáció, az audiorendszer és még számos más berendezés logikus kezelhetőségét.

A HMI-n kívül számos innovatív technológia megtalálható még az új Mondeóban: Adaptív Sebességszabályozó berendezés (Adaptive Cruise Control) követési távolság figyelmeztető rendszerrel (FA); Defekttűrő gumiabroncsok (Run Flat Tyre); Visszagurulás-gátló (Hill Launch Assist); Tanksapka nélküli üzemanyagtöltő nyílás (Ford Easy Fuel) stb.

Az új Mondeóban aktív és passzív biztonsági rendszerek széles palettája található.
A Ford jól ismert Intelligens Védelmi Rendszere (Intelligent Protection System - IPS) az új Mondeóban kiegészült egy vezetőoldali térdlégzsákkal, így összesen hétféle légzsák gondoskodik az utasok teljes körű védelméről.

A vízszintesen elhajló kormányoszlop valamint az ultra-merev karosszéria, energia-elnyelő mezőkkel rendkívül biztonságossá és stabillá teszi a gépjárművet.