A Gulietta az Alfa 147-est hivatott leváltani. Az olasz autógyár ismét visszanyúl a múltba: az autók számozása helyett nevet ad új modelljeinek; ezt bizonyítja a Gulietta név is. Az Alfa Guliettta III követi az 50-es évek vonalát a pozicionálás tekintetében: ez a modell volt a márka vezető autója a kínálatban, ebben  a tekintetben azonban nem tekinthető pontosan a 147-es utódjának (az 1977-es Guliettát az Alfa 75, majd az Alfa 155 és az Alfa 156 követte).

Az Alfa Romeo folytatja fejlesztési lendületét Gulietta modelljében is, számos újdonságot bemutatva a sportos és magas technikai színvonalú autókat keresők számára. Ez a modell is tovább viszi az Alfa hagyományokat, gyönyörű, modern, korszerű, sportos és dinamizmust sugárzó. A modell a "next generation technologie" alkalmazások sokaságát prezentálja, és bátran használja fel az elmúlt évek fejlesztéseit és a technikai megoldásokat az Alfára jellemző egyedi és félreismerhetetlen stílussal elegyítve.

Az ALFA MiTo-nál bemutatott 6 sebességes TCT automata váltó a benzines 1.4 TB MultiAir (170 LE-s) motorral rendelhető. Az ALFA TCT programváltó 4 állással rendelkezik: P (parkoló), R (hátramenet), N (üres), és D (előremenet). Sebességet válthatunk manuálisan a sebességváltókar fel-le mozgatásával, vagy a kormánykeréken található váltófülek segítségével.